Vanliga frågor / FAQ - VillaFönster
Ring oss idag! 0771 - 690 690. Vardagar 7-17
  • Prisvärt
  • Kvalitet
  • Eco
Rosa Oktober 2023 - Vi stödjer Bröstcancerförbundet
Är du byggare? Klicka här!

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms

Kan det komma kondens i fönster?

Ja! Kondens på utsidan av ditt fönster är ett kännbart bevis på att isolerrutan har ett lågt U-värde, vilket betyder att fönstret isolerar effektivt. 

Läs vår artikel som förklarar det hela

Hur tar jag måtten på mina fönster?

Karmmått Mät fönsterhålet i väggen.

I vissa fall kan det vara bra att ta bort foder eller lister runt fönstret, så att du kan få ett så exakt mått som möjligt på bredd och höjd.

Det behövs ca 10–15 mm extra utrymme runt om mellan väggen och fönstret. Nu har du måttet på ditt fönster! Storleken anges BxH (bredd gånger höjd) och räknas i moduler, där en modul (M) är 10 cm.
Ex: Fönsterhål 1100x1300 mm = fönster 11-13, karmyttermåttet på fönstret är 1080x1280mm.

Hur monterar jag spröjs?

sprojs  Tänk på att samtidigt som ni beställer aluminiumbeklädda fönster att beställa spröjsen till era fönster. Det kan vara svårt att montera spröjsen i efterhand.

Om ni ändå vill montera spröjs i efterhand bör ni tänka på följande:

Vid borrning för spröjs i aluminium så glider borret lätt på aluminiumytan. Gör en borrmall och borra efter. Borra enbart igenom aluminium så att ni inte borrar i fönstrets övriga delar. Borrar ni så att fönstret skadas gäller ej garantin.

Till monteringsanvisningen

Kan jag ångra mitt köp?

Din ångerrätt gäller under 14 dagar från den dag då du mottog varan eller en väsentlig del av den. Gäller endast för privatpersoner, för företag tillämpas Köplagen. Ångerrätten gäller för alla standardstorlekar (Lager & Beställningsvaror). Ångerrätten gäller inte för specialbeställda varor, dvs. standardstorlekar som du anpassat på något sätt, tex med specialmått, färg, glas, spröjs, post, lås eller dylikt, dessa tillverkas speciellt för dig.

Du får alltid en orderbekräftelse på alla varor och skall alltid kontrollera att allting är rätt tex. färg, storlek, utförande mm. Vid internetbeställning godkänner du detta genom att acceptera våra köpvillkor. Är du osäker på om vilka varor som inte omfattas av ångerrätten, ber vi dig att kontakta vår kundtjänst. När du lägger en beställning av ovan nämnda produkter, samtycker du till att VillaFönster påbörjar fullgörandet av din beställning, och detta innebär att du inte har någon ångerrätt när produktion påbörjats av varorna.

Se våra köpvillkor

Vad skall man tänka på när det gäller linjering?

Linjering av fönster För att glasöppningen i fönsterdörren skall linjera med glasets underkant på fönstret är det viktigt att välja fönster och fönsterdörr med samma glasningsvariant.

Exempel:
Glas som linjerar med fönster i modul 13. Det innebär att underkant på glaset på fönsterdörren linjerar med glasets underkant på ett fönster i modulhöjd 13. Modulhöjd = Hela höjden på fönstret inkl. nedre och övre karm. Observera att detta mått alltså inte anger glasmått, utan höjden på det linjerande fönstret.

Se exemplet här intill. Fönsterdörr finns också som helglasad

Vänster- eller högerhängd dörr?

Hängning av dörr ​Ställ dig frågan:
När du öppnar dörren emot dig, på vilken sida har du gångjärnen? Är de på vänster sida är dörren vänsterhängd, är de på höger sida är dörren högerhängd.

Vad gäller för glas i byggnader?

Enligt BBR 19, ”8:35 Glas i byggnader” ska oskyddade glasytor som är placerade så att personer kan komma i kontakt med dessa, utformas så att risken för personskador begränsas. Denna regel gäller vid uppförande av ny byggnad och vid ändring av befintlig byggnad. Det är alltid byggherren som är ansvarig att bestämmelserna följs.

För mer information om dessa regler se Boverkets hemsida.
Även din kommuns byggnadsnämnd kan svara på dessa frågor.