KAN MAN LAGA SPRICKOR I FÖNSTERGLAS? - VillaFönster
Ring oss idag! 0771 - 690 690. Vardagar 7-17
  • Prisvärt
  • Kvalitet
  • Eco
Rosa Oktober 2023 - Vi stödjer Bröstcancerförbundet
Är du byggare? Klicka här!

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms
KAN MAN LAGA SPRICKOR I FÖNSTERGLAS?

KAN MAN LAGA SPRICKOR I FÖNSTERGLAS?

31 maj 2023

Värmespänningar kan uppstå i glasrutor när det är stora skillnader i temperatur mellan olika delar av glaset. Det kan vara att solen skiner på bara en del av glaset och resten befinner sig i skugga, eller att man har en persienn halvt neddragen. En ruta som monterats på fel sätt kan också spricka på grund av spänningar mellan glaset och bågen. Fönsterglas kan vara mycket känsligt, särskilt äldre, ”vågigt” glas som är vanligt i gamla hus.

”Att helt laga en uppkommen spricka i ett fönster är inte möjligt, men det finns metoder för att stoppa sprickan och hindra att den sprider sig”

Ett fönster som spricker på grund av spänningar gör det nästan alltid på samma sätt. Först uppstår en spricka i 90° vinkel mot fönsterbågen, i glasets utsida, som sedan drar sig inåt mot rutans mitt och ibland även förgrenar sig till flera små sprickor. Att helt laga en uppkommen spricka i ett fönster är inte möjligt, men det finns metoder för att stoppa sprickan och hindra att den sprider sig.

Om du har fått en spricka i fönsterglas måste du dock förr eller senare kontakta en glasmästare för att få rutan utbytt, annars är risken stor att sprickan till slut vidgas och kanske till och med att rutan går sönder helt.

Glastejp kan stoppa sprickan

Det kan vara bra att ha en rulle glastejp hemma. Glastejp är en helt transparent tejp av polyeten som knappt syns alls när man applicerar den på glas. Sprickan kommer däremot att synas, men glastejpen förstärker glaset och förhindrar att sprickan vidgas. Om du sätter glastejp på sprickan kan du lyfta ut fönstret och själv frakta det till en glasmästare. Glastejp är även utmärkt att ha i garaget för att sätta över till exempel stenskott på vindrutan.

Byt till energiglas

Om du får en spricka i ett fönster och behöver byta ut det kan det vara en god idé att byta till ett energiglas. Energiglas är ett specialglas som är framtaget just för att spara energi. Energiglaset släpper igenom solens strålar men det släpper inte ut värmeenergin igen som vanliga fönster gör, utan stänger den inne. Detta åstadkoms genom en tunn, osynlig beläggning som sitter på utsidan av fönstret. Det gör att energiglas kan sänka bostadens energikostnader betydligt.

Dessutom är energiglas en modern glastyp som är betydligt motståndskraftigare mot värmespänningar och yttre våld. Det är helt enkelt ett både tåligt och energisnålt alternativ som är väl värt pengarna.