DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ NÄR DU KÖPER FÖNSTER - VillaFönster
Ring oss idag! 0771 - 690 690. Vardagar 7-17
 • Prisvärt
 • Kvalitet
 • Eco
Rosa Oktober 2023 - Vi stödjer Bröstcancerförbundet
Är du byggare? Klicka här!

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms
DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ NÄR DU KÖPER FÖNSTER

DET HÄR SKA DU TÄNKA PÅ NÄR DU KÖPER FÖNSTER

17 februari 2023

Att köpa nya fönster är oftast en ganska stor investering så det är viktigt att det blir rätt! Man behöver tänka igenom ordentligt hur man vill ha det innan man bestämmer sig för ett alternativ. Det finns otroligt mycket olika typer av fönsterkarmar och fönsterrutor som man kan kombinera. Vi tar upp det som vi i första hand tror du behöver tänka igenom innan du slår till!

Rätt storlek på dina fönster

Detta är essentiellt och kanske så självklart att det inte skulle behöva skrivas men vi skriver det ändå! Fönster är inget man spontanköper på ögonmått utan det måste noga mätas ut så att de passar där de skall sitta.

Önskvärda egenskaper för dina nya fönster

Så vilka uppgifter vill du att dina fönster skall klara? Idag kan man kräva mer av ett glas än att det skall vara transparent.

 • Brandskydd
  I vissa fall är det en nödvändighet med brandskyddande fönster. Ett brandskyddat fönster är inget som ser fult eller konstigt ut. De går att få i olika utförande med både spröjs och poster. Brandskyddade fönster delas in i tre kategorier efter hur länge de kan hålla sina brandskyddande egenskaper: EI30, EI60 och EI120. Den här typen av fönster skall alltid gå att låsa och öppna med en nyckel eller annat verktyg

 • Energifönster
  Den här typen av fönster gör att värme från solen kommer in i huset men isolerar mot att värmen tar sig ut. De är uppbyggda med energiglas, argongas och varmkant. Karmarna är ofta av trä eller träkomposit för att isolera ytterligare. Man mäter fönstrets isoleringsförmåga med U-värde. Det räknar hur många watt som fönstret släpper ut per kvadratmeter. U-värde under 1.2 räknas som lågt.

 • Solskydd
  Skydd mot solen går att få både i glaset och emellan eller utanpå i form av persienner och plissé. Skall fönstret sitta i sovrummet är det bra med en persienn så det går att få ordentligt mörkt.

 • Bullerskydd
  Fönster kan ha olika ljuddämpande egenskaper som kan vara bra ifall man bor bredvid en skola eller en stor väg. Att slippa skrik och brus ger en bättre inomhusmiljö i både hem och på kontor.

 • Insynsskydd
  Om fönstret skall sitta i ett badrum kan det vara bra att fundera på insynsskydd. Det finns flera olika typer av frostat glas som ger ett visst typ av insynsskydd men som ändå släpper igenom dagsljus som ett vanligt fönster.

 • Självrengörande
  Det går att köpa till en viss ytbehandling som görs på fönstren så att de blir mer självrengörande. En mycket praktiskt lösning för ingen är särskilt förtjust i att tvätta fönster.

 • Hållbarhet
  Detta handlar mest om karmen och vad den har för egenskaper. En aluminiumbeklädd karm är underhållsfri och håller längre än en karm som bara är målad.

 • Ventilation
  Det finns olika typer av ventilation som man kan få installerat i sina fönsterkarmar. Man kan också köpa till enskilda vädringsluckor.

Utseende - få till rätt stil

Äntligen kommer vi till det roliga! Fönster är husets ögon så låt dem stråla. Få saker är så vackra som ett tänt fönster en kall mörk novemberkväll.

 • Färg
  Oavsett vad fönstret har för ytbeklädnad så kan man för det mesta välja den färgen och stilen som man vill ha. Det vanligaste är vitt, men våga vara lite djärv! En fönsterkarm i en annan färg kan pigga upp. Till allmogerött kan man till exempel välja allmogegrönt!
 • Form
  Vanligast är fyrkantiga fönster men precis som med färgen kan man ta ut svängarna lite med gott resultat. Här kan man kombinera och måttbeställa så man får det precis som man vill ha det.

Vi hoppas denna guiden hjälper dig att välja rätt när du ska köpa nya fönster. Kom ihåg att du alltid kan kontakta din återförsäljare med dina frågor. Bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite. Lycka till!